313
2 دقیقه

سافت مارکرها، یافته هایی سونوگرافیک در جنین

“سافت مارکرها، یافته هایی سونوگرافیک در جنین” موضوعی است که در حوزه پزشکی و سونوگرافی جنینی اهمیت زیادی دارد. این مقاله به بررسی سافت مارکرها، انواع آنها، اهمیت تشخیصی آنها در سونوگرافی جنینی، و نحوه تفسیر نتایج می‌پردازد.

سافت مارکرها، یافته‌های سونوگرافیک غیر طبیعی هستند که در طی سونوگرافی‌های روتین بارداری ممکن است مشاهده شوند. این یافته‌ها به خودی خود نشان دهنده بیماری یا اختلال نیستند، اما می‌توانند نشانگر افزایش خطر وجود اختلالات کروموزومی یا نقایص مادرزادی باشند. تشخیص و تفسیر دقیق سافت مارکرها می‌تواند به پزشکان و والدین کمک کند تا تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد مراقبت‌های پیگیری اتخاذ کنند.

سونوگرافی جنین در سه ماهه دوم که به آنومالی اسکن معروف است، یکی از تست های غربالگری جنین است که طبیعی بودن یا غیر طبیعی بودن جنین را بررسی می کند. دو نوع یافته سونوگرافیک غیر طبیعی در این تست غربالگری گزارش می شود. نوع اول نشانگرهای ناهنجاری های ساختاری اصلی جنین را تشکیل می دهند که در صورت وجود این نشانگر ها با اطمینان زیادی می توان گفت جنین دارای مشکل است. نوع دوم نشانگرها به عنوان «نشانگرهای احتمالی» آنوپلوئیدی اهمیت کمتری به آن‌ها داده شده است که به سافت مارکرها (soft marker) یا “نشانگرهای نرم” آنوپلوئیدی شناخته می شوند. این نشانگرها غیراختصاصی و اغلب گذرا هستند و به راحتی در سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری قابل تشخیص هستند.
ناهنجاری های کروموزومی در ۰.۱٪ تا ۰.۲٪ از تولدهای زنده رخ می دهد و شایع ترین آنوپلوئیدی قابل توجه در میان نوزادان زنده، سندرم داون (تریزومی ۲۱) است. آنوپلوئیدی یعنی یک یا چند کروموزوم بیشتر یا کمتر از حالت عادی باشد.

سافت مارکرها، یافته هایی سونوگرافیک در جنین

انواع سافت مارکرها

سافت مارکرها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • ضخامت نوکال (Nuchal Translucency – NT): افزایش فضای مایع پشت گردن جنین که معمولا در سه ماهه اول بارداری اندازه‌گیری می‌شود.
  • مقعد اکوژنیک (Echogenic Bowel): مشاهده بافت روده‌ای با اکوژنیسیته بیشتر از معمول در سونوگرافی.
  • پلی‌کیستیک کلیه (Pyelectasis): گشادشدگی خفیف سیستم حلقوی کلیه جنین.
  • نقطه قلبی اکوژنیک (Echogenic Cardiac Focus): وجود نقطه‌ای با اکوژنیسیته بالا در قلب جنین.
  • کوتاهی استخوان زند (Short Femur): اندازه استخوان ران کوتاه‌تر از حد معمول برای سن بارداری.
  • کیست پلکسوس چوروئید (Choroid Plexus Cyst): کیست‌هایی که در ساختارهای تولید کننده مایع مغزی نخاعی در مغز جنین تشکیل می‌شوند.

رایج‌ترین سافت مارکرها

  • ضخیم شدن نوکال فولد (چین پشت گردن)
  • کوتاه شدن اندام
  • پیلکتاز خفیف جنینی
  • روده اکوژن
  • کانون اکوژن داخل قلب
  • کیست کوروئید پلکسوس

اهمیت تشخیصی سافت مارکرها

حضور یک یا چند سافت مارکر ممکن است نشان‌دهنده افزایش خطر برای اختلالات خاصی باشد، اما لزوما به معنای وجود یک اختلال در جنین نیست. برای مثال، ضخامت نوکال افزایش یافته می‌تواند نشان‌دهنده خطر بالاتری برای سندرم داون باشد، اما تنها با انجام آزمایش‌های تکمیلی می‌توان تشخیص قطعی داد.

نحوه تفسیر نتایج سافت مارکر

تفسیر سافت مارکرها باید در چارچوب کلی سابقه پزشکی، سن بارداری، و دیگر یافته‌های سونوگرافیک انجام شود. مشاوره با متخصص ژنتیک می‌تواند برای درک بهتر ریسک‌ها و گزینه‌های موجود مفید باشد.

پیامدها و مدیریت

وقتی سافت مارکری تشخیص داده می‌شود، ممکن است آزمایش‌های تکمیلی مانند آمنیوسنتز یا نمونه‌برداری از جفت پیشنهاد شود. این آزمایش‌ها می‌توانند به ارزیابی دقیق‌تر ریسک‌ها و تصمیم‌گیری در مورد مدیریت بارداری کمک کنند.

نتیجه‌گیری

سافت مارکرها، هرچند ممکن است برای والدین نگران‌کننده باشند، اما ابزارهای مهمی در ارزیابی سلامت جنین به شمار می‌روند. تشخیص به موقع و دقیق این یافته‌ها می‌تواند به اطمینان از انجام مراقبت‌های مناسب برای جنین و مادر کمک کند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب جدید

محبوب ترین مطالب

دسته بندی مطالب

دسته‌ها