2,491
2 دقیقه

نوروسونوگرافی (Neurosonography) یا سونوگرافی مغز جنین چیست؟

نوروسونوگرافی (Neurosonography) یا سونوگرافی پیشرفته مغز جنین چیست؟

یکی از روش‌های تشخیصی جدید در زمینه پزشکی است که به کمک آن می‌توان مغز جنین را در دوران بارداری بررسی کرد. این روش تشخیصی که در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی در پیشگام انجام می شود، به کمک موج‌های فراصوتی، تصاویری از مغز جنین ایجاد می‌کند که امکان تشخیص مشکلات مغزی در جنین را فراهم می‌کند. در ادامه، به بررسی بیشتر این روش تشخیصی پرداخته خواهد شد.
همچنین نوروسونوگرافی به عنوان یکی از روش‌های تصویربرداری پزشکی برای بررسی سیستم عصبی جنین در دوران بارداری استفاده می‌شود. این تکنولوژی از سونوگرافی پیشرفته مغز جنین برای تشخیص بیماری‌های مغزی در جنین در دوران بارداری استفاده می‌شود. در این مقاله به بررسی جزئیات این تکنیک پرداخته خواهد شد.

توضیحات اولیه

نوروسونوگرافی یک فناوری پزشکی است که برای تصویربرداری از سیستم عصبی مرکزی جنین در دوران بارداری استفاده می‌شود. این تکنیک به وسیلهٔ امواج فراصوتی صورت می‌گیرد که از طریق تولید و تحلیل تصاویر در رنگ‌های مختلف، مجرای عصبی جنین را بررسی می‌کند. با استفاده از این روش، متخصصین پزشکی می‌توانند بیماری‌های مغزی را شناسایی کنند و به زودی تداخل کمتری در درمان بیماری‌های عصبی جنین ایجاد کنند.

کاربردهای نوروسونوگرافی، امکان تشخیص مشکلات مغزی در جنین را به دقت بالایی فراهم می‌کند. این روش تشخیصی، در شناسایی مشکلاتی مانند بیماری‌های خونریزی مغزی، اختلالات رشد مغزی و آسیب‌های ناشی از عوامل خارجی مانند ضربه در بطن شکمی مادر و یا مشکلات خود انسدادی استفاده می‌شود.

نوروسونوگرافی چگونه انجام می‌شود؟

چگونگی انجام نوروسونوگرافی در دوران بارداری، به کمک یک دستگاه سونوگرافی انجام می‌شود. این دستگاه، موج‌های فراصوتی را به سمت بطن شکمی و ران مادر هدایت می‌کند تا به مغز جنین برسند. سپس بازتاب موج‌های فراصوتی از بافت‌های مغزی جنین، به کمک دستگاه سونوگرافی، به تصویر کشیده می‌شود. این تصاویر به دقت بالایی به بررسی مشکلات مغزی در جنین کمک می‌کند.
همانطور که گفته شد، نوروسونوگرافی یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای تشخیص بیماری‌های مغزی در جنین استفاده می‌شود. در طی فرآیند نوروسونوگرافی، امواج فراصوتی از طریق یک پرتو صوتی به داخل بدن فرستاده می‌شوند. این امواج با ارگان‌ها و بافت‌های داخلی بدن تداخل پیدا می‌کنند و به عنوان بازتاب به دستگاه نوروسونوگرافی بازمی‌گردند. دستگاه نوروسونوگرافی سپس این بازتاب‌ها را تبدیل به تصاویر قابل مشاهده می‌کند.

نوروسونوگرافی چگونه انجام می‌شود؟

برخی از کاربردهای نوروسونوگرافی عبارتند از:

  • تشخیص اختلالات مغزی در جنین: نوروسونوگرافی به ویژه در دوران بارداری از هفتهٔ ۱۸ تا ۲۵ مفید است تا اختلالاتی مانند سندرم داون، سندرم اسپینا بیفیدا، اختلالات مربوط به آب مغز، مواردی که در ردهٔ خطرناکی برای جنین هستند را شناسایی کند.
  • بررسی تحولات نورولوژیکی در جنین: نوروسونوگرافی می‌تواند به متخصصین پزشکی کمک کند تا تحولات نورولوژیکی در جنین را از جمله اندازهٔ سر و مغز، حجم نواحی مختلف مغز و سیستم عصبی جنین را اندازه گیری کنند.
  • بررسی اثرات مخرب داروهای مادر بر سیستم عصبی جنین: داروهای مادر می‌توانند اثرات مخربی بر سیستم عصبی جنین داشته باشند. با استفاده از نوروسونوگرافی می‌توان این اثرات را بررسی کرد.
  • رصد رشد جنین: نوروسونوگرافی همچنین به عنوان یک روش کارآمد برای رصد رشد جنین و وضعیت جسمانی آن در طول دوران بارداری استفاده می‌شود. با استفاده از نوروسونوگرافی، می‌توان به دقت و سرعت رشد جنین، وزن جنین و اندازه سر و شکم آن دسترسی پیدا کرد.
  • همچنین، نوروسونوگرافی برای تشخیص عفونت‌های جنسی و بررسی تخمدان‌ها و رحم هم استفاده می‌شود. این روش برای بررسی وضعیت تومورهای رحمی و تشخیص سایر علائم بالینی نیز بسیار مفید است.

نوروسونوگرافی از مغز جینین در تهران

نحوه کار نوروسونوگرافی:

در نوروسونوگرافی، دستگاهی به نام ترنسدوسر (transducer) استفاده می‌شود. ترنسدوسر امواج فراصوتی را از خود برای ارسال به داخل بدن بیمار تولید می‌کند. با توجه به نوع بررسی مورد نظر، ترنسدوسر در موقعیت مختلفی قرار داده می‌شود. به عنوان مثال در نوروسونوگرافی مغز جنین، ترنسدوسر روی شکم مادر قرار می‌گیرد.

هنگامی که امواج فراصوتی به داخل بدن فرستاده شوند، بافت‌ها و ارگان‌های داخلی آنها را بازتاب می‌دهند. سپس ترنسدوسر این بازتاب‌ها را دریافت می‌کند و به دستگاه نوروسونوگرافی ارسال می‌کند. دستگاه نوروسونوگرافی سپس با تجزیه و تحلیل این بازتاب‌ها، تصاویر قابل مشاهده را تولید می‌کند.

همچنین، نوروسونوگرافی برای تشخیص مشکلات عصبی مانند تشخیص اختلالات حرکتی، تشخیص اختلالات چشمی، تشخیص مشکلات صوتی و تشخیص مشکلات گوارشی در کودکان و بزرگسالان استفاده می‌شود.

استفاده از نوروسونوگرافی به دلیل داشتن امنیت بالا، برای تشخیص بیماری‌های مغزی و عصبی در کودکان و بزرگسالان بسیار مورد استقبال است. این روش بسیار دقیق است و در بسیاری از موارد می‌تواند به عنوان یک روش تشخیصی اولیه استفاده شود.

نوروسونوگرافی به دلیل داشتن قیمت کمتر نسبت به روش‌های دیگر مانند تصویربرداری از روی اشعه X و MRI، برای بسیاری از بیماران دارای اهمیت بسیاری است. همچنین، این روش به دلیل عدم داشتن تاثیر منفی بر روی سلامتی بیمار، بسیار مناسب برای استفاده در بیماران باردار، کودکان و سالمندان است.

به طور خلاصه، نوروسونوگرافی یک روش تشخیصی بسیار کارآمد است که در بهترین مرکز سونوگرافی و رادیولوژی در تهران (پیشگام) برای تشخیص بیماری‌های مغزی و عصبی، بررسی وضعیت پیشرفتهای جنینی، بررسی رشد جنین، تشخیص علل عدم باروری، بررسی علائم بالینی و … می باشد.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب جدید

محبوب ترین مطالب

دسته بندی مطالب

دسته‌ها