غدد پشت گوش
در بیشتر موارد تودهها و غدد پشت گوش بیضرر هستند و گاهی ممکن است علامت نیاز به دارو باشند مانند موارد عفونتی، اما به ندرت نشانهای از یک مشکل خطرناک یا تهدید جدی هستند.
این تودهها میتوانند اندازههای متفاوتی داشته باشند اما عموماً برآمدگیهای کوچک تا متوسطی هستند که ممکن است در هر جایی از پشت گوش ایجاد شوند و میتوانند سخت یا نرم باشند؛ در برخی موارد، این تودهها ممکن است دردناک یا حساس باشند، درحالیکه برجستگیهای دیگر بدون درد و یا با درد کمی همراه هستند.
شرایط متعددی وجود دارد که ممکن است منجر به توده، برآمدگی یا غدد پشت گوش بیمار شود؛ احتمال این شرایط به ترتیب عبارتند از:
- عفونت
- ماستوئیدیت
- آبسه
- اوتیت مدیا
- لنفادنوپاتی، یا غدد لنفاوی متورم (عفونت گوش یا گلو)
- کیست های چربی
- آکنه ولگاریس
- لیپوم
عفونت
بسیاری از عفونتهای باکتریایی و ویروسی میتوانند باعث تورم در گردن، صورت و اطراف آن شوند. دو نوع عفونت گلودرد شامل استرپتوکوکی و مونونوکلئوز عفونی هستند؛ سایر شرایط نیز میتواند باعث تورم در گردن و صورت شود که عبارتند از:
- اچ آی وی و ایدز
- سرخک
- آبله مرغان
ماستوئیدیت
اگر دچار عفونت گوش شوید و تحت درمان قرار نگیرید، ممکن است دچار عفونت جدیتری در گوش به نام ماستوئیدیت شوید.
این عفونت در برآمدگی استخوانی پشت گوش ایجاد میشود که به آن ماستوئید میگویند؛ ممکن است باعث ایجاد کیستهای پر از چرک شود و آنها را به صورت توده یا گره در پشت گوش خود احساس کنید.
آبسه
آبسه زمانی ایجاد میشود که بافت یا سلولهای ناحیهای از بدن عفونی شود؛ بدن با تلاش برای از بین بردن باکتری یا ویروسهای مهاجم به عفونت پاسخ میدهد، سپس برای مبارزه با باکتریها، بدن گلبولهای سفید خون را به مناطق آلوده میفرستد؛ این گلبولهای سفید شروع به جمع شدن در محل آسیب دیده میکنند و در نتیجه چرک شروع به رشد میکند؛ چرک یک محصول غلیظ و مایع مانند است که از گلبولهای سفید مرده، باکتریها و سایر مواد مهاجم تولید میشود؛ آبسهها اغلب دردناک و در لمس گرم هستند.
اوتیت مدیا
اوتیت مدیا یا عفونت گوش میانی اصطلاح دیگری برای عفونت گوش است. این مورد میتواند باکتریایی یا ویروسی باشد؛ هنگامیکه عفونت رخ میدهد، میتواند باعث تجمع مایع دردناک شود. این علائم ممکن است منجر به تورم قابل مشاهده پشت گوش شده و از آنتیبیوتیکها برای کاهش علائم و پایان دادن به عفونت استفاده شود.
لنفادنوپاتی
لنفادنوپاتی در غدد لنفاوی شما ایجاد میشود؛ غدد لنفاوی ساختارهای ریزاندام مانندی هستند که در سراسر بدن شما وجود دارند. این موارد شامل:
- زیر بغل
- گردن
- لگن
- پشت گوشها
گاهی غدد لنفاوی بیمار متورم میشوند؛ در بسیاری از موارد، تورم نتیجه یک عفونت است و با افزایش تعداد سلولهای مبارزه کننده با عفونت، آنها شروع به تجمع در غدد لنفاوی میکنند. غدد لنفاوی متورم معمولاً در اثر عفونت، التهاب یا سرطان ایجاد میشوند.
کیستهای چربی
کیستهای چربی برجستگی های غیر سرطانی هستند که در زیر پوست ایجاد شده و معمولا روی سر، گردن و نیم تنه تشکیل میشوند.
این نوع کیست منبع قابل اعتمادی در اطراف غده چربی ایجاد میکند که مسئولیت تولید روغنی که پوست و موی سر را روان میکند برعهده دارد؛ بیشتر کیست های چربی درد کمی ایجاد میکنند اما ممکن است به دلیل جایی که در بدن ایجاد میشوند ناراحت کننده یا تحریک کننده باشند.
آکنه ولگاریس
آکنه یک بیماری شایع پوستی است و زمانی رخ میدهد که فولیکولهای مو در پوست مسدود میشوند؛ سلولهای مرده و چربی پوست میتوانند فولیکولها را مسدود کنند و سپس جوشها و برآمدگیها ایجاد میشوند. در مواردی خاص، این برجستگیها بزرگ، جامد و گاهی دردناک میباشند.
لیپوم
لیپوم یک تودهی چربی است که بین لایههای پوست ایجاد میشود. لیپومها میتوانند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شده و تقریبا همیشه بیضرر است.
لیپومها همیشه از سطح پوست قابل تشخیص نیستند، اما با بزرگتر شدن آنها، احتمال اینکه بتوانید آنها را با دست خود حس کنید بیشتر میشود.
شناسایی غدد پشت گوش
اگر سابقهی آکنه دارید تشخیص توده یا برآمدگی پشت گوش به عنوان جوش برای شما آسان است؛ اما برای افراد دیگر، تشخیص اینکه چه چیزی باعث ایجاد این ناحیه برجسته شده ممکن است دشوارتر باشد.
چگونه خودمان تودهها را بررسی کنیم؟
دست شما بهترین ابزار برای تشخیص تودهها یا برجستگیهای پشت گوش است.
در زیر چند سوال وجود دارد که می توانید برای تشخیص تودهها از خود بپرسید:
- آیا توده نرم و انعطافپذیر است؟ اگر چنین است، احتمالاً لیپوم باشد.
- آیا این نقطه حساس و دردناک است، مخصوصا در هنگام لمس؟ ممکن است یک جوش یا آبسه باشد.
- علاوه بر برآمدگی، آیا علائم دیگری هم دارید؟ علائم دیگر میتواند تب یا لرز باشد؛ اگر چنین است، توده میتواند نشانهی دیگری از عفونت باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
اگر توده مشکلساز است و باعث درد یا ناراحتی شما میشود یا با علائم دیگر همراه است، به پزشک مراجعه کنید.
یک معاینه فیزیکی سریع از اون ناحیه و یک معاینه عمومی معمولاً میتواند به پزشک کمک کند تا دقیقاً آنچه را که در پشت گوش شما اتفاق افتاده تشخیص دهد.
بر اساس آنچه پزشک شما پیدا میکند، ممکن است توصیه کند که توده را رها کنید تا خود به خود از بین برود؛ یا هر روش درمانی دیگر از دارو گرفته تا جراحی را پیشنهاد دهد.
تودههای پشت گوش معمولاً مضر نیستند و با مشورت پزشک میتوان بهترین راه را برای خلاص شدن از شر آنها و جلوگیری از مشکلات بعدی یافت.
روشهای درمان
درمان تودههای پشت گوش بسته به علت آنها، متفاوت است.
آنتی بیوتیکها ممکن است برای درمان آبسه یا انواع خاصی از عفونتها، از جمله ماستوئیدیت یا اوتیت میانی استفاده شوند.
برای تودههای ناشی از آکنه نیز میتوان از درمانهای موضعی استفاده کرد که میتواند شامل داروهایی مانند بنزوئیل پراکسید، رتینوئیدها یا آنتی بیوتیکها باشد که همگی میتوانند به صورت موضعی استفاده شوند.
در برخی موارد، ممکن است روشهای جراحی برای تخلیه یا برداشتن کیستهای چربی، آبسهها یا لیپومها توسط پزشک توصیه شود.
سوالات متداول
- آیا تودهی پشت گوش میتواند سرطانی باشد؟
اگرچه نادر است اما تودههای پشت گوش میتوانند ناشی از یک تومور خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند.
پزشک شما میتواند بیوپسی را برای تعیین سرطانی بودن یک توده انجام دهد. این روش شامل جمعآوری یک نمونه بافت کوچک از ناحیه و بررسی آن در آزمایشگاه است.
- چگونه میتوانم از شر غدد لنفاوی متورم پشت گوش خلاص شوم؟
غدد لنفاوی متورم معمولاً پس از برطرف شدن عفونت، به مرور زمان خود به خود از بین میروند.
برخی از راههای کمک به کاهش علائم ناشی از تورم غدد لنفاوی عبارتند از:
- هیدراته ماندن
- استراحت زیاد
- استفاده از کمپرس گرم در ناحیه مورد نظر
- استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن
- چه مدت طول میکشد تا غدد لنفاوی متورم از بین بروند؟
در بیشتر موارد، غدد لنفاوی متورم باید در عرض ۲ هفته برطرف شوند.
توجه داشتهباشید درصورتیکه موارد زیر اتفاق افتاد با پزشک معالج صحبت کنید:
- تورم بعد از ۲ هفته کاهش نیابد.
- درصورت فشار غدد لنفاوی احساس سختی کنید.
- بیش از ۳ تا ۴ روز عرق شبانه یا تب شدید داشته باشید.