1,642
2 دقیقه

سونوگرافی غربالگری مرحله اول (NT-NB) چیست؟

سونوگرافی غربالگری مرحله اول (NT-NB)

غربالگری سه ماهه اول یک تست غیر تهاجمی بوده که شامل آزمایش خون و یک سونوگرافی می باشد که از هفته ۱۱ الی ۱۳ هفته و ۶ روز قابل انجام است و انجام آن نقش تعیین کننده ای در تشخیص اختلالات کروموزومی شایع جنینی شامل تریزومی ۱۸ ، تریزومی ۱۳و تریزومی ۲۱ و یا همان سندرم داون دارد.

 

سونوگرافی غربالگری تحت عنوان سونوگرافی NT و NB شناخته می شود. سونوگرافی NT در کنار آزمایش مربوط به غربالگری تعیین می کند که آیا نیازی به انجام آزمایشات تکمیلی وجود دارد یا خیر. در واقع غربالگری سه ماهه اول تست تشخیصی نیست و در صورت پر خطر شدن جنین بر اساس نتیجه نهایی غربالگری، پزشک برای تشخیص قطعی، آزمایش‌هایی مانند CVS یا آمنیوسنتزرا توصیه می کند.

‏ NT مخفف Nuchal Translucency بوده و شاخصی از میزان مایع جمع شده در زیر پوست ناحیه گردن جنین در طی سه ماهه اول بارداری است .اندازهNT با رشد طول سری-دمی جنین ( به اصطلاح CRL) زیاد می شود و لذا عدد NT باید در کنار CRL جنین تفسیر گردد. NTغیر طبیعی معادل و بیشتر از صدک۹۵ براساس هفته جنین می باشد و برای مثال صدک ۹۵ در هفته ۱۱ حدود ۲.۲ میلی متر و در اواخرهفته ۱۳ بارداری ۳ میلی متر می باشد. ضخیم بودن بیش از اندازه ی NT ممکن است یکی از نشانه های ابتلای جنین به مشکلات کروموزومی باشد. علاوه بر آن بالا بودن ضخامت آن می تواند به دلایل اختلالات قلبی، سندروم های دیگر ژنتیکی و غیر ژنتیکی باشد. لازم به ذکر است که خیلی از موارد NT ضخیم دلایل پاتولوژیک نداشته و تنها ضخیم بودن آن نشان دهنده نیاز به ارزیابی بیشتر جنین است.

‏NB به معنای تیغه بینی است وعدم مشاهده آن می تواند نشانه ای از سندرم داون یا سایر تریزومی ها باشد.

سونوگرافی داپلر در سه ماهه اول بارداری: نوعی از سونوگرافیست که جهت بررسی عروق و خونرسانی رحم و جنینی به کار می رود. در راستای تشخیص اختلالات کروموزومی جنین، ارزیابی از نظر وجود نارسایی دریچه تریکوسپید و جریان غیر طبیعیداکتوس ‌موسوی با استفاده از داپلر در جنین صورت می گیرد. از طرفی بررسی داپلر شریان رحمی مادر در سه ماهه اول می تواند احتمال بروز فشارخون بارداری یا کاهش رشد در ادامه بارداری را پیش آگهی کند.

سونوگرافی سه ماهه اول علاوه بر موارد فوق امکان بررسی ساختار های جنینی از نظر وجود آنومالی های ماژور در ارگان های مختلف از جمله مغز،قلب و اندام های جنین را فراهم می کند.


 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب جدید

محبوب ترین مطالب

دسته بندی مطالب

دسته‌ها